هوش چیست؟ انواع هوش انسانی وکاربردآن (سال۱۴۰۱)
هوش چیست؟
انواع هوش انسانی وکاربردهای آن
انواع هوش
MQ=IQ+EQ+PQ+PQ+SQ
💡MQ:
هوش مدیریتی است و به ما یادآور میشود برای موفقیت در زندگی شخصی و زندگی کاروکسب باید بتوانیم بر خودمان مدیریت قوی داشته باشیم و به عبارتی روی خودمان که ارزشمندترین داراییمان است سرمایهگذاری کنیم، و برای این مهم، ۵ هوش را با نگاه جامعیتنگری بهکار گیریم تا با همافزایی بین آنها انسانی موفق باشیم.
💡IQ:
همان هوش عقلی یا هوش ریاضی است که در مدارس، ما را با آن می سنجیدند. اما همه ما شواهد بسیاری از انسانهایی را میتوانیم مثال بزنیم که در مدرسه و دانشگاه معدل بالایی داشتند اما در بهکارگیری آنها در زندگی خانوادگی و زندگی کاری به توفیقات سعادت نیافتند. پس هوش عقلی لازم است، اما کافی نیست.
💡EQ:
همان هوش هیجانی است به معنای توان مدیریت کردن هیجانات خود و دیگران. خوشبختانه هوش هیجانی قابلیت اکتسابی دارد و ما میتوانیم با یادگیری در هر سن که باشیم هوش هیجانی خود را ارتقا دهیم.
پس کمکاری در این زمینه فقط و فقط نشاندهنده تصور خودمان است. برای اینکه هوش هیجانی خودمان را بالا ببریم باید به عوامل مهمی چون پایداری و استقامت برای رسیدن به اهداف درست از پیش تعیینشده، انگیزه بخش و مدیریت روح و روان خودمان و پرهیز از ناامیدی و یادگیری برای ارتقای روحیهی مثبتاندیشی و کنترل و اصلاح دائم و مرتب رفتار و کردار خویش در راستای انسان متعالی شدن، همدلی و گذاشتن خودمان به جای دیگران که با آنها سروکار داریم برای درک بهتر ایشان، و این سؤال را از خود پرسیدن که اگر من به جای طرف مقابل بودم چه انتظاری داشتم، و در نهایت ارتقای مهارت خودشناسی و شناخت تیپ شخصیتی خودمان با مراجعه به مشاوران کاربلد و مطالعه برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف خویش بپردازیم.
💡PQ:
هوش سیاسی است که بهتر است آن را به هوش تدبیری ترجمه کنیم، و معنا و مفهوم آن این است که بدانیم در مقابل هر مشتری بهترین نوع رفتار چه باید باشد. تشخیص تفاوت مشتریان و بهکارگیری بهترین شیوهی عملکرد برای نزدیک شدن به مشتری، هوش تدبیری یعنی هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد.
هوش تدبیری یعنی اینکه خودم را با سواد مخاطب هدف هماهنگ کنم و از بهکار بردن سؤالات و عبارات نابجا خودداری کنم. هوش تدبیری توان درک طرف مقابل را در ما افزایش میدهد. هوش تدبیری همان کیاست داشتن در کار است. به ما یاد میدهد که با مشتری بحث نکنیم، یاد میدهد که در بازار رفتهایم تا معامله کنیم نه مقابله. اینکه همه جا جایز نیست اسم کوچک مشتری را بهکار ببریم و اینکه درک فرهنگها و خردهفرهنگها را داشته باشیم.
💡PQ:
این یکی هوش فیزیکی یا هوش جسمی است. به ما میگوید که برای موفقیت در بازار، و نزد مشتری میبایست روح شاداب و مغزی پویا داشته باشیم و این مهم مهیا نمیشود مگر اینکه جسم سالم داشته باشیم. هوش جسمی به ما میگوید که عقل سالم در بدن سالم قرار دارد، پس مراقبتکنندهی ورزش و سلامتی خود باشیم.
💡SQ:
نهایتاً هوش معنوی به انسان بودن ما، صداقت داشتن ما و سالم بودن اخلاق ما میپردازد. همان پندار نیک، گفتار نیک، و کردار نیک است. هوش معنوی یعنی خودمان را نانوایی فرض کنیم که قرار نیست نان سوخته دست مردم بدهیم. ابتدا باور کنیم که با فروش بیمه به مشتری برای او امنیت خاطر و اطمینان را فراهم میکنیم، پس من در حال خدمت کردن به مشتری هستم، پس باید مشاور صدیق و راستگوی او باشم تا او با خشنودی که به دست میآورد من را به سایر دوستان و افرادی که میشناسد ارجاع دهد؛ چون ما میدانیم تنها در این حالت است که فروش مؤثر یا فروش تکرارشونده به همان مشتری صورت میگیرد و حتی او را به سفیر برند و خوشنامی اعتبار ما تبدیل میکند.
هوش هیجانی چیست؟
✍️ هوش هیجانی (Emotional Inteligence) تعیین میکند که شما در کارتان چقدر خوب عمل میکنید. آیا شما مشخصههای شاخص آن را دارید؟
«اگر تواناییهای عاطفیتان خوب نیستند، اگر خودآگاهی ندارید، اگر قادر نیستید احساسات استرسزای خود را کنترل کنید، اگر نمیتوانید همدلی داشته باشید و روابط اثربخشی برقرار کنید، در این صورت فرقی نمیکند چقدر باهوش باشید، بعید است به موفقیت زیادی دست پیدا کنید.»
🗣 حداقل این چیزی است که دکتر دانیل گلمن (Daniel Goleman)، نویسنده و پژوهشگری شناختهشده در زمینه رهبری که کتاب پرفروش هوش هیجانی: چرا میتواند بیشتر از ضریب هوشی اهمیت داشته باشد را نوشته است، میگوید. گلمن تلاش کرده است دریابد چه چیزی باعث موفقیت افراد میشود. و همانطور که عنوان کتابش نشان میدهد، او میگوید این امر به هوش هیجانی آنها بستگی دارد. این چیزی است که یک فرد را بهسوی تعالی سوق میدهد.
هوش هیجانی یا هوش عاطفی یا هوش احساسی (EI یا EQ) دقیقاً چیست؟
- توانایی تشخیص دقیق احساسات خودتان و همچنین دیگران
- توانایی بهرهگیری از احساسات و بهکارگیری آنها در اموری مانند تفکر و حل مسئله
- توانایی مدیریت احساسات، شامل کنترل عواطف خودتان و همچنین توانایی مسرور کردن یا آرام کردن فردی دیگر
🔻مفهوم هوش هیجانی از سال ۱۹۹۰ تاکنون مطرح بوده است، زمانی که روانشناسان دانشگاه ییل، جان دی. مایر و پیتر سالوی، این مفهوم را در دنیای آکادمیک مطرح کردند؛ اما گلمن در مطالعه آن پا را فراتر گذاشته است – و رابطهای مستقیم میان هوش هیجانی کارکنان یک شرکت و موفقیت شرکت پیدا کرده است:
کارکنانی با سطح بالایی از هوش هیجانی، خودآگاهیای دارند که به آنها کمک میکند همکاران خود را درک کنند و کارها را سر موعد انجام دهند.
زمانی که افراد هوش هیجانی بالایی دارند، انتقادات مشتری آنها را ناراحت نمیکنند؛ آنها بر روی بروندادها متمرکز میمانند تا اینکه احساس کنند به آنها توهین شده است.
اگر دو گزینه استخدام ضریب هوشیهای مشابهی داشته باشند، فردی که هوش هیجانی بالاتری دارد احتمالاً گزینه مناسبتری برای شرکت خواهد بود.
خصوصیات افراد دارای هوش اجتماعی
هوش چیست؟ انواع هوش انسانی وکاربردآن (سال۱۴۰۰)
هاچ و گاردنر معتقدند هرکس چهار خصوصیت زیر را داشته باشد، صاحب هوش بین فردی است:
۱: سازماندهی گروه
داشتن ابتکار عمل برای هماهنگ کردن فعالیتهای عدهای از افراد. این استعدادها را میتوان در کارگردانان تئاتر ، افسران ارتش و مدیران شرکتها و سازمانهای مختلف مشاهده کرد. در کودکی ، این گونه افراد در زمین بازی ، کاپیتان تیم هستند و درباره نحوه بازی تصمیمگیری میکنند.
۲: مذاکره برای حل مسائل
استعداد میانجیگری ، جلوگیری از بروز اختلاف ، حل و فصل دادن به مشکلات. افرادی که از این خصوصیت برخوردارند برای داوری کردن در مشاجرات مناسب هستند و نقش میانجی را خیلی خوب بازی میکنند. برای مشاغل سیاسی و حقوقی عالی هستند. در کودکی همان کسانی هستند که بحث و جدل در زمین بازی را فرو مینشانند.
۳: روابط شخصی
استعداد همدردی و دلجویی از دیگران. کسی که دارای این ویژگی باشد، خیلی راحت با دیگران روبرو میشود و در قبال احساسات دیگران احساس مسئولیت میکند.
هنر ایجاد رابطه. این گونه افراد میتوانند همسران قابل اعتماد ، رفقای صمیمی ، شرکای تجاری مناسب و بازیکنان تیمی خوبی باشند. در دنیای تجارت میتوانند مامور فروش یا مدیران شایستهای باشند. برای شغل معلمی عالی هستند. بچههایی مثل سمیرا با همه افراد دور و بر خود خیلی خوب کنار میآیند و به راحتی داخل بازی میشوند و همواره شادند. این گونه بچهها احساسات دیگران را از روی چهره شان به خوبی میخوانند و در بین همشاگردیهای خود خیلی محبوب هستند.
۴: تجزیه و تحلیل اجتماعی
شناخت و بصیرت درونی راجع به عواطف، انگیزهها و علایق دیگران
این گونه افراد به راحتی میتوانند با دیگران رابطه صمیمی برقرار کنند. آنها با این توانایی خود میتوانند مشاور یا رواندرمانگر خوبی باشند و اگر کمی بر طبع ادبی خود نیز بیفزایند، رمان نویسان خوبی از آب درمیآیند.
🔔📃 چگونه باهوش تر شوید؟
✍️ متخصصین روانشناسی بر این باورند برای بهبود عملکرد مغز و تقویت بهره هوشی پیشنهادات بسیار راحتی وجود دارد که کمک به افزایش بهره هوشی میکند:
🔻مطالعه کنید
دانشجوی زندگی باشید! انسان تک بعدی نیست و فقط به چند بعد سلامت، ثروت و شادی خلاصه نمیشود. برای بالا بردن هوش کلامی باید در مورد مسایل گوناگون مطالعه کرد و دایره لغات را گسترش داد. مطالعه در مورد تاریخ، روانشناسی، علوم زیستی، علوم طبیعی، هنر، زبان، ریاضی و موسیقی کمک به گسترش تفکر می کند.
به تفکر خود شخصیت و عمق دهید و حداقل در هفته یک کتاب بخوانید.
🔻ذهن خود را به چالش بکشید
انواع بازیهای ذهنی و فکری میتواند باعث تقویت هوش سیال، بهبود عملکرد حافظه و افزایش قدرت تمرکز میشود. اگر تنها برای مدتی این کار را تکرار کنید به زودی نتیجه ان را می بینید. سودوکو، حل جدول، حل معما از بهترین گزینه های بازی های تمرینی ذهن است.
🔻موسیقی یاد بگیرید، بنوازید و گوش دهید
یادگیری سازهای مختلف میتواند به هماهنگی بدنی شما کمک کند و هوش عملی شما را بالا ببرد. اینکار علاوه بر تقویت هوش عملی می تواند به هوش انتزاعی شما نیز کمک کند. هم چنین موسیقی در هر سبکی کمک به افزایش هوش شنیداری شما میکند.
اگر هنگام کار وفعالیت روزانه خود به موسیقی گوش دهید کمک بسیار زیادی به تقویت تمرکز شما و هوش شنیداری تان میکند.
🔻یادداشت کنید
▫️هر چقدر میتوانید یاداشت کنید! برای شروع می توانید با یادادشت روزانه خاطرات خود شروع کنید. می توانید هر مطلب ساده ایی را به جای ذخیره در تلفن همراه در دفتر یادداشت بنویسید.
سعی کنید با دست مخالف یادداشت کنید و نیمکره غالب مغز را به چالش بکشید و از نیمکره مخالف مغز نیز بیشتر کمک بگیرید.
🔻تعاملات اجتماعی و میانفردی خود را بیشتر کنید
ارتباطات اجتماعی و تعامل میانفردی بیشترین کمک را به افزایش هوش اجتماعی شما میکند، و در عین حال باعث پرورش هوش کلامی و شنیداری هم میشود.
تعاملات اجتماعی میتواند منجر به احساس تعلق، همدلی و شادی شود.
چه میوه هایی برای تقویت حافظه مفیدند
خوردن برخی از میوه ها و سبزیجات برای تقویت حافظه بسیار مفید است. برای مثال استفاده از مخلوط پسته ، انجیر و بادام باعث تقویت حافظه میشود. همچنین میوه انگور نیز برای حافظه بسیار مفید است. کسانی که فعالیت های فکری زیادی دارند پیشنهاد میشود که روزانه ۵ عدد بادام بخورند.
🔻برای تقویت حافظه هنگام صبحانه ۲۰ دانه پسته همراه ۳ عدد خرما میل شود.
🔻برای رفع کندذهنی مغز چلغوز همراه شیره انگور ۱۰ صبح و ۵ عصر میل شود. کسانی که طبع گرم دارند از شربتهای خنک کننده استفاده کنند.
🔻برای تقویت حافظه همراه صبحانه خرما میل شود.
🔻برای تقویت ذهن از مربای خرمالو استفاده شود.
🔻کسانی که کارهای فکری زیاد دارند در فواصل غذا زردآلو میل کنند.
🔻برای تقویت ذهن و حافظه صمغ درخت زیتون به صورت مکیدن استفاده شود.
🔻عناب مقوی مغز است.
🔻مصرف زیاد آبلیمو باعث کمهوشی میشود.
🔻موز باعث افزایش هوش و حافظه کودکان میشود.
🔻نارگیل همراه شکر ۱۰ صبح میل شود.
🔻خوردن تخم هندوانه برای معالجه کمبودهای فکری و تقویت ذهنی در کودکان و نوجوانان مؤثر است.
🔻پرتقال تقویت کننده و آرام کننده مغز است.
🔻روزی ۱۰ دانه پسته ۳ روز در هفته همراه مویز میل شود.
🔻برای تحریک سیستم اعصاب مرکزی و تقویت مغز از این فرمول استفاده شود: مغز چلغوز ۵۰ گرم، پودر کندر ۱۰ گرم، مغز گردو ۳۰ گرم، عسل ۱۵۰ گرم. ابتدا کندر را پودر کرده سپس چلغوز و گردو را به آن میافزاییم و هنگامی که همه پودر شدند عسل را به آن اضافه می کنیم روزی یک قاشق مرباخوری همراه یک لیوان آب پرتقال و انار و یا آب هویج میل شود.
🔻کسانی که پرخونی مغز دارند روزی یک عدد سیب میل کنند.
🔻نارگیل تازه همراه عسل باعث تقویت سلولهای مغز میگردد و کندذهنی را برطرف میکند.
🔻آب نارگیل جهت درمان اختلالات روانی بخصوص خستگی مغز و ضعف قوای فکر بسیار مناسب است.
کدام نیم کره مغز شما فعالتر است؟ نیم کره راست یا نیم کره چپ؟
✅افراد راست مغز:
کلی نگرند، مهارت مدیریت ندارند، نامنظم هستند، قدرت درک ریاضیات را ندارند. افرادی خلاق و با احساس می باشند، در حل معما ماهرند، چهره ها را به خوبی تشخیص می دهند. حس موسیقی، طراحی و نقاشی، ورزش، رقص، درک رنگ و لحن صدا، و کنترل سمت چپ بدن مربوط به نیم کره راست مغز است.
✅افراد با نیم کره چپ فعال:
افرادی منطقی و تحلیلگر بوده، منظم و با برنامه ریزی عمل می کنند، جزیی نگرند، مخالف تنوع، عجول و کم حوصله بوده، و به ریاضیات و فلسفه علاقمند هستند، از استعداد موسیقی و نقاشی برخوردار نمی باشند، قادر به توضیح دادن با مثال و شکل نیستند. نیم کره چپ، کنترل سمت راست بدن را بر عهده دارد و مرکز به خاطر سپردن کلمات و اعداد است.
✅راهکارهایی برای تقویت نیم کره راست:
🔻به خود مجال خیال بافی بدهید و داستان تخیلی بنویسید.
🔻نقاشی و طراحی بیاموزید.
🔻تصویر آینده خود را ترسیم کنید.
🔻رمان بخوانید و آن را در ذهن به تصویر بکشید.
🔻به افراد و رفتارشان عمیق بنگرید و نگاه را با احساسات تلفیق کنید.
🔻به مسایل کلی بنگرید.
🔻بدون ترس از واکنش دیگران، کودکانه فکر کنید، کودکانه صحبت کنید، تاب بازی و سرسره بازی کنید.
🔻به دنبال ارتباط بین افراد، اشیا و موضوعات باشید.
🔻نوع لباس پوشیدن و رنگ لباس های خود را تغییر دهید.
✅روش های تقویت نیم کره چپ:
🔻جدول حل کنید، پازل و شطرنج بازی کنید.
🔻کارهای روزانه خود را با جزییات یادداشت کنید و برای انجام آن برنامه ریزی کنید.
🔻کارهای خود را به مراحل کوچکتر تقسیم کنید.
🔻به هنگام گوش دادن، سعی کنید مطالب را به حافظه بسپارید.
🔻در هنگام مطالعه خلاصه برداری کنید و تلاش کنید هر صفحه را در ۲ یا۳ خط خلاصه کنید.
🔻ریاضیات و فلسفه بخوانید.
🔻منطقی به مسایل بنگرید.
🔻در طبیعت به اصوات گوش دهید، و حس شنوایی را تقویت کنید.
لینک کوتاه مقاله : https://b2n.ir/keyhanco29
مطالب خیلی عالی گفتید تشکر می کنم از کیهان کو بابت مطالب عالی که قرار میده
تشکر می کنیم از شما برای پیگیری فروشگاه اینترنتی کیهان کو
خیلی مطالب عالی بود
مطلب خیلی مفید و عالی بود ممنون از کیهان کو بابت گذاشتن مطالب عالی
تشکر می کنم از اینکه فروشگاه اینترنتی کیهان کو را دنبال می کنید