۷ اشتباه در نصب و نگهداری چیلر
در صورت نیاز به راهنمایی در زمینه انتخاب و خرید چیلر با کارشناسان شرکت الماس سناباد مشهد(کیهان کو) در ارتباط باشید
نگهداری از چیلرها وظیفه معمولی یک مهندس اجرایی یا تکنسین تاسیسات است. اما یک اپراتور ناوارد حداقل زیانی که وارد می سازد، کاهش عمر مفید چیلر، یا خراب و بلا استفاده کردن زود هنگام آن است. برای در یافتن اشکالاتی که در اثر ندانم کاری اپراتورها در یک سیستم چیلر ایجاد می شود، اشتباهاتی است که باید از آنها احتراز نمود
اشتباه اول : نصب ناصحیح دستگاه های چیلر
گاهی دستگاه چیلر از همان آغاز اسباب زحمت می شود، که این می تواند ناشی از نصب ناصحیح دستگاه باشد. چیلر را نباید نزدیک دیگ شوفاژ نصب کرد، چون گرمای دیگ هنگاهی که چیلر خاموش است، می تواند فشار را در چیلر بالا برده موجب پارگی دیسک ایمنی (Rupture Disk) و فوران مبرد گردد. البته در چیلر های جدید باید دیسک ایمنی را توسط یک خط لوله تخلیه، با بیرون ساختمان مرتبط نمود.
اشتباه دوم : سرد کردن بیش از حد آب در برج خنک کن چیلر ها
بعضی می پندارند که خنک کردن هر چه بیشتر آب در برج خنک کن موجب بالا رفتن بازدهی کندانسور می شود. البته این اندیشه ممکن است تا یک نقطه ای درست باشد، اما چنانچه از آن حد تجاوز کند موجب اتلاف روغن، تراکم مبرد در کندانسور و کاهش مبرد در اواپراتور می شود.
چنانچه مهندس نگهدارنده چیلر، کاهش فشار و مکشی را مشاهده کند، اولین چیزی که به فکرش می رسد این است که مقدار مبرد کم شده است. در حالی که ممکن است اشکال از سرد شدن بیش از حد آب در برج خنک کن باشد.
اشتباه سوم : به جریان درآوردن آب خیلی گرم در چیلر ها
اگر آبی که باید توسط چیلر خنک شود، خیلی گرم باشد، می تواند سبب بروز شوک حرارتی گردد. این اشکال وقتی پیش می آید که شخص اپراتور، باز در اثر ندانم کاری و پیچاندن یک شیر، آب گرم را از دیگ شوفاژ راهی چیلر کند. شوک حرارتی برای لوله های چیلر زیانبخش است و می تواند سبب تغییر شکل آنها و مسدود شدن مسیر جریان شود.
اشتباه چهارم : به جریان درآوردن آب در چیلر به میزانی بیش از آنچه در طرح پیش بینی شده دستگاه است
این هم در ابتدا فکر خوبی به نظر می رسد. اما بر خلاف ظاهر، نهایتاً می تواند موجب افزایش هزینه ها شود. جریان دادن بیش از حد آب در چیلر، به نظر بازده اواپراتور را بیشتر جلوه می دهد، اما وقتی مصرف کل انرژی سیستم محاسبه شود، بویژه با منظور کردن انرژی مصرفی پمپ، ملاحظه خواهد شد که بازده انرژی در سیستم کاهش یافته و نتیجتاً هزینه بیشتر می شود. همچنین این امر می تواند سبب فرسایش و خرابی زود هنگام لوله ها شده مخارج مخارج هنگفتی را تحمیل کند.
اشتباه پنجم : کارکرد دستگاه در شرایطی غیر از آنچه در طرح پیش بینی شده
دستگاه چیلر برای کارکرد مطلوب باید در شرایطی کار کند که برای آن طراحی شده است و هر انحراف قابل توجهی از شرایط طرح می تواند بر کارایی دستگاه تاثیر منفی بگذارد
اشتباه ششم : دست کم گرفتن موضوع بیرون دهی گاز (Purge)
در چیلرهای فشار ضعیف، با روش قدیمی بیرون دهی گاز به ازاء هر پاوند هوا، ۳ تا ۷ پاوند مبرد تخلیه می شود. با مقرراتی که سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) وضع کرده است، این روش دیگر به اندازه کافی بازدهی ندارد. چیلرهای جدید دارای گازگیرهایی (Purger) با بازدهی بالا هستند که البته چیلرهای قدیمی را نیز می توان به این گازگیرها مجهز کرد. اما از هر نوع گازگیری که استفاده شود، چیلر باید تا حد امکان هوابندی شده و بدون درز باشد. افزایش دفعات بیرون دهی گاز بیش از حد موجب اتلاف مبرد و ورود آلودگیها و رطوبت به داخل چیلر می شود. وجود رطوبت در چیلر نیز طول عمر آن را کم می کند.
اشتباه هفتم : اضافه کردن بیش از حد روغن به چیلر
اپراتورها آموخته اند که وقتی سطح روغن از خط میانی سایت گلاس پایین تر رفت، باید روغن به دستگاه اضافه شود. قانون انگشت (Rule of Thumb) فقط وقتی چیلر تحت بار کامل کار می کند، قابل استفاده است. اگر چیلر سانتریفوژ تحت باری کمتر از بار کامل کار کند. پایین تر بودن سطح روغن نیز جایز است. حال چنانچه شخص اپراتور روغن بیش از حد لازم به سیستم اضافه کند، بار وارده به کمپرسور را افزایش می دهد که این می تواندموجب صدمه دیدن پره های کمپرسور شود.
بررسی نکات اجرایی بسیار مهم در مورد سیستم های اسپلیت کانالی
۷ اشتباه در نصب و نگهداری چیلر
دستگاه های اسپلیت کانالی سیستمهایی پر کاربرد و نسبتا ارزان قیمتی هستند
به خاطر همین استقبال زیادی از این نوع سیستم های تهویه مطبوع شده است، اما در همین گستره استقبال اگر نکات اجرایی مهم آن رعایت نشود موجب عدم رضایت مصرف کنندگان خواهد شد و مسیولیت آن گریبان طراح، ناظر و فروشنده را خواهد گرفت.
در این مجال سعی میگردد بطور خلاصه و مفید نکاتی قابل توجه و مهم در مورد این سیستمها بازگو شود.
جهت اجرای بهینه و رضایت کامل مصرف کنندگان رعایت چند نکته بسیار مهم تلقی میشود که عدم رعایت یکی از آن عوامل میتواند موجب عدم عملکرد ایده آل سیستم گردد.
۱. در این سیستم ها طراحی و اجرای کانال بسیار مهم میباشد لذا کارفرمایان باید توجه داشته باشند که طراحی کانالها را به مهندسین متخصص این امر بسپارند. همچنین اجرای کانالها حتما با نظارت مهندسان تاسیسات باشد.
۲. شاید بتوان علت اصلی استقبال از اسپلیت های کانالی را داشتن کویلی مجزا برای گرمایش با یکیج دانست که نیاز به خرید و اجرای رادیاتور یا هر سیستم مستقل گرمایی را حذف خواهد کرد.
اما بسیاری از کمپانی ها بدلیل اینکه این کویل گرمایی را درون دستگاه تعبیه نکردند، نمایندگان آنها در ایران شروع به فروش کویل بصورت مجزا نموده که خارج دستگاه بوسیله برزنت به آن متصل میگردد.
لذا این نوع اجرا موجب میشود مانعی بزرگ بر سر راه باددهی دستگاه ایجاد شود و در اغلب موارد گرمایش و سرمایش را مختل نماید.
لذا تاکید میگردد دستگاه های اسپلیت کانالی را الزاما با کویل گرمایی فابریک تهیه نمایید. در غیر اینصورت بهتر است از سیستم گرمایش مستقل مانند رادیاتور قرنیزی ، پره ای یا گرمایش از کف استفاده نمایید.
۳. حد الامکان در نقشه های اولیه مکانی جهت کانال برگشت در نظر بگیرید. این کانال باید از پشت دستگاه تا کف اتاق ادامه داشته باشد این نوع اجرا کمک زیادی به بازدهی بالاتر در روزها و شبهای سرد سال خواهد کرد همچنین مصرف انرژی را کاهش خواهد داد.
۴. مکان قرار دادن ترموستات یا کنترل دیواری بسیار حائز اهمیت است دقت شود در مکانهای مناسبی که معمولا در کاتالوگ کمپانی های مختلف موجود است اجرا گردد.
پیشنهاد میگردد در نزدیکی درب خروج یا پنجره نباشد.
حد الامکان نزدیک مسیر کانال برگشت نصب گردد.
ارتفاع از کف تمام شده ۱۵۰ سانتی متر باشد.
۵. از ظرفیت های بالای ۳تن برای منازل مسکونی استفاده نگردد. اگر نیاز برودتی بیشتر از ۳ تن تبرید یا همان ظرفیت ۳۶۰۰۰ Btu باشد پیشنهاد میگردد از دو دستگاه استفاده نمایید.
۶. محل قرار گیری کندانسور بسیار مهم میباشد، متاسفانه در بیشتر ساختمانهایی که بازدید میشود این مورد رعایت نشده. عدم رعایت محل مناسب قرارگیری دستگاه بیرونی (کندانسور) رابطه مستقیم با کاهش بازدهی دستگاه و مصرف بالای برق خواهد داشت.
جلوی دستگاه های بیرونی نباید مانعی باشد. مدنظر داشته باشید دستگاه ها باید گرمای تولید شده شان را به راحتی به فضای آزاد فرستاده و خود را خنک کند… اگر دو دستگاه روبروی هم گذاشته شود و گرمای هم را مکش کنند باعث می شود کارایی و بازدهی پایین بیاد و اصلا نتوانند محیط مورد نظر را خنک کنند.
۷. مصرف برق در این سیستم ها مهم میباشد لطفا قبل از خرید از میزان واقعی مصرف دستگا ها در شرایط سخت (فصل گرما) مطلع شوید.
(ما در آینده ای نزدیک میزان مصرف برق دستگاه هایمان را بصورت تصویری در کانال به اشتراک خواهیم گذاشت)
۸. در ساختمان هایی که نیاز به استفاده از دو دستگاه می باشد حتما میزان مجموع مصرف برق دستگاه ها را با ظرفیت فیوز برق ساختمان مقایسه نمایید.
لینک کوتاه مقاله : https://b2n.ir/keyhanco15
مقایسه سیستم تهویه مطبوع چیلر با فن کویل و مولتی وی
تفاوت بین چیلر با مولتی وی (VRF)